Categorieën
Milieu

Nieuwe broek

Je bent duidelijk aan een nieuwe sterke jeans toe en dus lekker shoppen, passen en vergelijken. Je hebt natuurlijk gezorgd dat er zo’n 90 Euro op je bankpasje staat. En je bent best goed begaan met duurzaamheid en het milieu.

Katoen

Om de jeans te maken is er zo’n 7000 liter water nodig geweest. Nou ja, ook om de katoenplant te laten groeien en bloeien. Maar na de oogst is er toch nog zo’n 2000 liter water nodig om de katoen pluis te wassen, om de lap katoen te maken, maar ook om de katoen te bleken. Voor de fraaie blauwe kleur is de verfstof indigo nodig en omdat katoen nou eenmaal slecht andere kleurstoffen opneemt zijn er diverse agressieve chemicaliën nodig. Omdat indigo niet in water oplosbaar is moet de lap katoen ook nog eens in een bad met bijvoorbeeld ureum liggen.
En dan na heel veel van die noeste en giftige arbeid in Bangladesh of China en vaak in minder goede arbeidsomstandigheden is er een mooie strakke donkere blauwe broek ontstaan.

Lichte spijkerstof

Maar… de mode schrijft voor dat de kleur wat lichter moet zijn en dat er gaten en scheuren in je spijkerbroek moeten zitten: ripped jeans. Dus speelt de fabrikant daar op in en zet een ploeg mensen aan het werk met staalborstels en schuurpapier om de stof bleker te maken en om er slijtageplekken en gaten in te creëren! Daar gaat je ideaal om duurzamer te leven met oog voor het milieu.

Ripped jeans

Er was een paar jaren geleden een rebellerende beroemdheid die net zo lang doorliep met de jeans tot er gaten in vielen en daarna bleef hij (of zij?) daarmee rondlopen, zelfs op serieuze partijtjes. Dat was het toonbeeld van rebellie en dat moest en zou iedereen in de hele wereld zien: “kijk eens hoe rebels en dwars ik ben!”. Daarmee is die mode gril ontstaan: iedereen moet en zal zo’n gescheurde broek hebben. Pure na-aperij dus, ook al ben  je zelf helemaal niet zo rebels.
Maar je wilt niet onderdoen voor die mode gril en dus de winkel in om ook zo’n voorgesleten ripped jeans aan te schaffen.
De prijs voor een versleten broek is ook al niet mis, soms heb je zelfs aan 90 Euro niet eens genoeg. En het ergste is dat de broek voorgesleten is en dus al veel eerder niet meer bruikbaar is.

Na-apen

Ben je nou echt zo na-aperig of rebels? En heb je werkelijk maling aan alles en iedereen? En heb je inderdaad geen enkel gevoel voor duurzaamheid? Sla dan de rest van dit verhaal maar helemaal over en ga lekker dom na-apen en voor gek lopen.

Maar als je toch een beetje geraakt bent door de hierboven genoemde argumenten, bedenk dan dat er voldoende andere mogelijkheden zijn.

Alternatieven

Er zijn onder diezelfde 90 Euro genoeg alternatieven voor katoen en indigo, zoals wol, linnen en hennep-vezels. Kijk bijvoorbeeld eens op duurzamekleren  en ook bij C&A en H&M kun je voor linnen of wollen broeken zelfs onder de 30 Euro slagen, maar of deze laatste 2 winkels echt duurzaam zijn is nog niet zo zeker. En er zijn veel meer winkels. Dat is 3 voor de prijs van die ene voorgesleten broek van 90 Euro! En je ziet er nog eens fantatisch uit, hoera!

Waar wacht je nog op: niks gesleten, niks vodderigs, niks waar iedereen al in loopt te na-apen, maar een beetje stijlvol, flink eigentijds en nog toonaangevend ook. Jij maakt vanaf nu de mode in je omgeving. Zo maak je iedereen gek van jaloezie. Zo kun je op sollicitatie gesprek verschijnen,  op school of kantoor, maar ook in dat kroegje met je vrienden. En wol warm? Probeer het maar eens en hennep heeft niets met de beruchte “hennep” te maken, het is een andere plant uit dezelfde familie, dat wel..

Waar wacht je nog op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *