Categorie├źn
Klimaat Politiek

3de dinsdag

Ja, ja, het zomerreces is weer bijna voorbij, tijd voor het kabinet om nieuwe plannen te maken en te presenteren. Hier zijn wat suggesties die leven bij een groot deel van de bevolking.

Luister naar de kiezers en vergeet nu eens die verschrikkelijke lobby uit het bedrijfsleven.

We moeten minder of geen vlees eten en dat gaat niet zomaar, en er zouden meer bomen moeten zijn, dus hier een stappenplan:

veeteelt:

 1. verbiedt alle reclames voor vlees en vleesproducten, dus zelfs geen BBQ aanprijzingen;
 2. stop de verkoop van vlees en vleesproducten via de supermarkten. Vlees is een product voor gespecialiseerde bedrijven, slagerijen, die geen relatie hebben met de grootgrutters, ook niet via BV’s of commissarissen. Zo komen de boeren aan een goede prijs en vermindert het de consumptie;
 3. stop de im- en export van vlees. Waarom zou Nederland methaan en CO2 moeten uitstoten terwijl andere landen daarvan profiteren. Ja ik weet het: protectionisme, maar ten behoeven van het klimaat moet dat wel;
 4. tenslotte: stop het transport van levend vee en dieren.

landbouw:

In ons landje wonen veel mensen, dus er is veel voedsel nodig en dat betekent: grootschalige landbouw. Dit lijkt te vragen om grote saaie velden vol monocultuur, maar proeven lijken aan te tonen dat kleinschaligheid de toekomst is, daarom:

 • stop het gebruik van gevaarlijke en zwaar giftige bestrijdingsmiddelen, ook al zou Europa onder invloed van de lobby dit toestaan;
 • gebruik biomassa om de grond- en bodemstructuur te verbeteren;
 • bevorder de diversiteit.

bosbouw:

Bomen zijn niet meer een product om omzet mee te halen of productie te vergroten, maar het zijn gereedschappen om CO2 te binden en om het leefklimaat te verbeteren. Daarom:

 • stop het kappen van bomen ten behoeve van productie doeleinden, ook het kappen voor het maken van biomassa;
 • stimuleer het gebruik van de vrijgekomen grond uit de veeteelt voor de aanleg van (kleine) bossen en bossages;
 • zorg dat alle gemeentes weer het aanvragen van een kapvergunning invoeren;
 • stop het gebruik van geimporteerd biomassa.

Er zijn nog veel meer aandachtspunten, zoals het omlaag brengen van de maximum snelheid, het verbeteren van lange afstands railvervoer, accijns op kerosine, enzovoort, maar die zijn al zo vaak genoemd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *