Ananas

De regelmatige structuur

ananas-1
Ananas

We gaan het hier alleen hebben over het uiterlijk van een ananas.

Kijk goed naar de ananas: er zijn banen te zien met een soort vierkantjes, de eigenlijke vruchtjes. De banen lopen van links-boven naar rechts-onder, maar ook van rechts-boven naar links-onder. Als je persé wilt ook van boven naar beneden, maar die laten we even buiten beschouwing, omdat die moeilijker te tellen zijn en door toevalligheden verstoord kunnen zijn.

Een experiment

ananas-2
Opengesneden ananas

De ananas is leeggemaakt met een ananasboor en vervolgens is de bodem eraf gehaald. Het is nu een holle cylinder. Om het fijne beter te ontdekken is die holle cylinder opengesneden langs een lijn met figuurtjes.

Met een geel kleurtje zijn de cellen op 1 lijn gemarkeerd. Dit zijn de banen die in de genen van de plant zitten. De lijntjes de andere kant op zijn blauw gekleurd. Deze banen worden gevormd door de bloemen en vruchten die tussen de gele spiralen in zitten. Het is een natuurproduct, dat wil zeggen dat er tijdens de groei onregelmatigheden kunnen ontstaan door invloeden van buitenaf. Daarom is het vooral bij die blauwe lijntjes wat lastiger om de juiste baan met celletjes te vinden.
Zie de beide afbeeldingen hieronder:

ananas-3
8 banen linksom.
ananas-4
13 banen rechtsom.

Nu even tellen: er zijn 8 gele banen en 13 blauwe. Alle andere ananas vruchten hebben ook steeds 8 en 13 banen, ook in andere winkels. Dit is typerend voor alle ananassen!

Dennenappel

ananas-5
Dennenappel van de zeeden.

Wat is de overeenkomst tussen een ananas en een dennenappel?

Tja, ze hebben allebei een regelmatige structuur en voor de rest zijn het natuurproducten.

Maar het tellen heeft me te pakken: dus het bos in om dennenappels te zoeken. Eerst de lekker grote kegels van de zeeden. Zet met een stift een merkteken op de eerste baan en ga dan tellen tot je weer bij de stip bent. En wat vind je? Ook 8 en 13 banen!

Al die dikke dennenappels van de zeeden zijn gelijk. Maar er zijn meer soorten dennenappels, dus weer op pad en zoeken. Kijk, een fijnspar.

ananas-6
Fijnspar

Eigenlijk is dit geen dennenappel maar de vruchtkegel van de fijnspar. Deze slanke kegels hebben 5 en 8 banen net als alle andere kegels van dezelfde boom.

Getallenreeks

Nu even alle getallen op een rij: 5, 8 en 13. Dat zijn een paar getallen uit de reeks van Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, enzovoort. Het merkwaardige van deze getallen is dat 2 opeenvolgende getallen steeds een verhouding hebben van 1:1,618…..

Bijna elke plant heeft wel iets van deze structuur in de bloem, de groeiwijze, de bladstand, de vrucht, enzovoort. Bij een aardbei zou deze regelmatigheid ook te zien moeten zijn, maar de natuur heeft er zo veel onregelmatigheid overheen gespreid dat er van regelmatigheid nauwelijks nog sprake is.

Maar de aren van grassen en granen en ook de maiskolf zijn weer prima om de structuur waar te nemen. In het bericht over Fibonacci staat meer informatie over de getallenreeks.

Kaardebol

ananas-7
Kaardebol planten.

Even een heel andere “vrucht” dan de ananas, die van de kaardebol, een forse rechtopstaande plant die in uiterwaarden groeit en op ruige terreinen in bijvoorbeeld Frankrijk.

Kaarden is het ontdoen van knopen en ongerechtigheden uit  scheerwol door middel van een ruwe kam, zoals vroeger bijvoorbeeld met de stekelige zaaddoos van deze plant.

ananas-8
Kaardebol

Het is heel lastig tellen, maar steeds weer tel ik 26 links-om en 42 rechts-om. Tja, dat zijn geen getallen uit de reeks van Fibonacci, hoewel hun verhouding wel gelijk is aan 1,618!
De conclusie moet zijn dat niet alle regelmatige structuren de reeks van Fibonacci hoeven te volgen om toch een regelmatige structuur te vertonen.

Veel plezier

Veel plezier met het tellen en uitpuzzelen.