Categorieën
Klimaat Politiek

3de dinsdag

Ja, ja, het zomerreces is weer bijna voorbij, tijd voor het kabinet om nieuwe plannen te maken en te presenteren. Hier zijn wat suggesties die leven bij een groot deel van de bevolking.

Luister naar de kiezers en vergeet nu eens die verschrikkelijke lobby uit het bedrijfsleven.

Categorieën
Milieu

Nieuwe broek

Je bent duidelijk aan een nieuwe sterke jeans toe en dus lekker shoppen, passen en vergelijken. Je hebt natuurlijk gezorgd dat er zo’n 90 Euro op je bankpasje staat. En je bent best goed begaan met duurzaamheid en het milieu.

Categorieën
Geen categorie

Spiralen

Spiralen

Overal en altijd zijn er spiralen te zien, denk aan draaikolken, slakkenhuizen, dennenappels, lagedruk gebieden, windhozen, zonnebloemen en melkwegstelsels, zoals hier de Messier M51b en M51a melkwegstelsels

Dit zijn het bekendste melkwegstelsels en ze zijn met een sterke kijker te zien. Het bijzondere is dat het twee stelsels zijn, de spiraal is een twee-armig melkwegstelsel, de witte vlek rechts is een ander melkwegstelsel, maar dan van opzij gezien, de Messier M51b.

Categorieën
Geen categorie

Biomassa

Wat is biomassa?

biomassa
Houtsnippers: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Biomassa is alle niet levende biologische materie, denk aan dode bomen, snoeihout, zaagsel, houtsnippers, stro, hooi, GFT-afval, botten, visgraten, mest, maar ook aardgas, steenkool en olie. Dierlijk afval laat ik in dit verhaal buiten beschouwing omdat dit nauwelijks meedoet aan de koolstof kringloop.

Categorieën
Geen categorie

Selfie 2

IK

Vorig jaar omstreeks 21 juni heb ik een bericht geschreven over selfies en selfiedag. Speciaal accent daarin was de IK, de centrale figuur van de hele wereld: IK en de Eiffeltoren, IK op de dam, IK in het stemhokje, enzovoort.

Categorieën
Geen categorie

Fibonacci

De reeks

In de pagina over de ananas hebben we getallen gevonden: 5, 8 en 13. Dat zijn wat getallen uit de reeks van Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, enzovoort, waarbij elk getal steeds de som is van de vorige twee.

In dit bericht lees  je van alles en nog wat over de reeks van Fibonacci.

Categorieën
Geen categorie

Ananas

ananas-fibonacci

De structuur van de ananas

We gaan het hier alleen hebben over het uiterlijk van een ananas.

ananas
Ananas

Kijk goed naar de ananas: er zijn banen te zien met een soort vierkantjes, de eigenlijke vruchtjes. De banen lopen van links-boven naar rechts-onder, maar ook van rechts-boven naar links-onder.

Categorieën
Geen categorie

De jacht op broeikasgas

Welke zijn de broeikasgassen?

Plantenkas
Plantenkas

De broeikasgassen zijn waterdamp, kooldioxyde, methaan, stikstofoxyden, CFK’s en lachgas.

Waterdamp is een geval op zich, er zit een vast percentage in de lucht, alleen bij hogere temperaturen neemt dit percentage toe. Condensatie tot wolken en uiteindelijk regen spelen daarbij ook een rol. Waterdamp heeft zowel een versterkend als een verzwakkend effect op de temperatuurop aarde.

CFK’s komen vooral voor in oude koelkasten, lachgas is soms een drijfgas voor spuitbussen en dient als narcosemiddel bij kleine operaties zoals amandelen knippen, stikstofoxyden zijn een restprodukt van verbranding van organische stoffen, zoals benzine, kerosine en aardgas, dus als er minder CO2 uitstoot is dan is er ook minder NOx.

Categorieën
Geen categorie

Wat is Methaan?

Wat is methaan?

pink
Zelfs deze olijke pink stoot methaan uit.

Methaan of moerasgas heeft als chemische formule CH4 . Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan. Net als CO2 is het een broeikasgas. Zoals de bijnaam al doet vermoeden ontstaat het in moerassen bij verrotting van plantaardig materiaal, eigenlijk bij elke zuurstofvrije ontbinding van plantaardig materiaal.

Denk daarbij ook aan de winden van alle planteneters, zoals koeien en varkens en zelfs mensen. Al die winden bevatten vooral veel methaan. En ook ontstaat het bij de opwarming van de aarde in de ontdooiende permafrost. Tijdens het carboon tijdperk zijn al die spectaculaire planten en bomen in het water terecht gekomen en afgedekt met kleilagen, zo is aardgas ontstaan.

Categorieën
Geen categorie

Kooldioxyde

bubbels
Een rietje in koolzuurhoudend water.

Vandaag een artikel uit de “oude doos” gehaald, afgestoft en voorzien van een nieuw jasje. Naar aanleiding van het klimaat akoord gaat het over het veel genoemde kooldioxyde of CO2, maar wat is kooldioxyde eigenlijk en heeft het werkelijk invloed op het klimaat?

Kooldioxyde is de officiele naam voor CO2, of andersom is CO2 de chemische samenstelling van kooldioxyde. In dit blog staan kooldioxyde en CO2 willekeurig door elkaar.